UE vrea să scape cu orice preț de importurile energetice din Rusia, așa că ia noi măsuri: se vor cheltui averi

de: Mădălina Bahrim
19 05. 2022

De la izbucnirea războiului din Ucraina, blocul comunitar a început să-și dea seama de gradul uriaș de dependență pe care îl are față de importurile rusești de gaze naturale sau de petrol. Din moment ce UE vrea să sancționeze comportamentul rușilor în continuare, avem nevoie de independență energetică.

Independența asupra pieței de petrol, de exemplu, este unul dintre cele mai recente obiective asumate de membrii Comisiei Europene. Instituția plănuiește să sprijine financiar investiții masive din statele dependente de petrolul rusesc, astfel încât acestea să nu mai aibă nevoie de ruși.

Se pun la bătaie sume impresionante de bani pentru acest nou proiect

Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro, potrivit reprezentanților Executivului comunitar.

„Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte” şi „sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră”, semnalează planul „Repower EU” al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a UE de hidrocarburile din Rusia.

Exporturile maritime de țiței și produse petroliere ale Rusiei par a fi mai rezistente la sancțiuni și boicote decât s-ar fi așteptat SUA și statele occidentale. Deși Rusia e aproape complet izolată pe scena economică internațională, nucleul economiei sale, adică gazele sau petrolul, nu au prea fost până acum atinse grav de sancțiuni, deoarece numeroase regiuni globale sunt dependente de ele și nu pot stopa, peste noapte, importurile.

Între timp, prețul barilului de petrol își continuă evoluția, atingând recordul ultimelor șapte săptămâni, respectiv 115 dolari.

Preţul petrolului WTI a ajuns la 115,56 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel înregistrat din 24 martie. Valorile s-au mărit cu aproximativ 20% de la începutul războiului din Ucraina.

Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după Statele Unite și Arabia Saudită. În ianuarie 2022, producția totală de petrol a Rusiei a fost de 11,3 mb/zi. Prin comparație, producția totală de petrol din SUA a fost de 17,6 mb/zi, în timp ce Arabia Saudită a produs 12 mb/zi.

Rusia este cel mai mare exportator de petrol din lume pe piețele globale și al doilea cel mai mare exportator de țiței după Arabia Saudită. În decembrie 2021, a exportat 7,8 mb/zi.